Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tippek munkavállalóknak

Az öngondoskodás elengedhetetlen a jóllétünkhöz.

Életünk nagy részét munkával töltjük ezért fontos, hogy legyen időnk kikapcsolódásra.

A munka és ma magánélet megfelelő egyensúlya nélkül a stressz, kimerültség és számos egészségügyi probléma ütheti fel a fejét.

A munka és magánélet rossz egyensúlyának gyakori jelei: a fáradság, fejfájás, étkezési szokások megváltozása, ingerlékenység, kapcsolati problémák.

Tippek a munka és a magánélet egyensúlyának javításához:

  • Ütemezzen be minden hétre olyan tevékenységet, ami feltölti. Legyen ez a barátokkal való találkozás, kirándulás, sport. Bármi, ami segít ellazulni egy hosszú munkanap után
  • Szabjon határokat, tanuljon meg nemet mondani. Ha mindenre igent mondunk, mindent bevállalunk hosszú távon káros lehet.
  • Próbálja meg nem hazavinni a munkát. Szabjon határokat és tegye világossá, hogy este nem elérhető munkaügyben.
  • Próbálja beosztani a napját. Ütemezze be a legfontosabb feladatokat és tartsa magát ahhoz. Legyen benne ebédszünet is! Ha minden reggel átgondolja a legfontosabb teendőit és listát ír, sokkal produktívabb lesz.
  • Ha beteg, maradjon otthon. Tegye az egészségét prioritássá. Betegen nem lehet produktívan dolgozni azokat a napokat max. túlélni lehet. Sokszor 1-2 nap pihenés is csodákra képes.
  • Ha úgy érzi nem tudja leküzdeni a stresszt okozó problémákat, nem boldog a munkahelyén akkor pedig ideje továbblépni.

Persze néha természetes, hogy eláraszt minket a munka vagy vannak sürgősen elvégzendő határidős feladatok, ilyenkor a szünet az utolsó dolog, ami eszünkbe jut. Ez teljesen normális.  De ez csak időszakonként kezelhető. A huzamos ideig fennálló nyomás, stresszhelyzet ellen tennünk kell magunkért, a szervezetünkért, mentális jóllétünkért.

 

A munka és a magánélet egyensúlya nem jogosultság vagy juttatás. A céged nem adhatja meg neked. Saját magadnak kell megteremtened.